FANtv-nl-logo-mobile

Energie sparen via je gordijnen

Gordijnen en andere raamdecoratie kunnen je helpen om op je energierekening te besparen. Hier wat tips.

Slim gordijnen en zonwering kiezen
In de woonkamer zijn goed isolerende (rol)gordijnen erg op hun plek. Vooral zware gordijnen met twee lagen geven in de winter weinig warmteverlies. Zorg dat de gordijnen het raam goed afsluiten, maar laat ze niet over een radiator hangen – dan gaat veel warmte verloren achter de gordijnen. De gordijnen gaan nog beter isoleren door aan de raamkant isolerende folie te (laten) naaien, die verkrijgbaar is in doe-het-zelfzaken. Ze bestaan uit een isolatiemateriaal, een dampdoorlatende laag en soms een extra afdeklaag.


 Voor slaapkamers en regelmatig verwarmde werkkamers is een blinderingsysteem erg geschikt: dat sluit het raam nog beter af en isoleert nog beter dan zware gordijnen, vooral als er reflecterende folie op het doek is aangebracht.

In onverwarmde ruimten zijn houten of rotan lamellen een zeer milieuvriendelijke keuze. Daarmee kunt u ook het daglicht beter reguleren, zodat er minder kunstlicht nodig is en u het meubilair goed kunt beschermen tegen direct zonlicht.

Tips:

  • Sluit de gordijnen in de winter zo veel mogelijk, met name bij enkelglas.
  • Zorg dat de gordijnen het raam goed afsluiten en bij voorkeur doorlopen tot de grond.
  • Laat gordijnen niet over een radiator hangen.
  • Klop de gordijnen regelmatig uit, veeg ze af met een stoffer en stofzuig ze eventueel.
  • Er zijn gordijnen die speciaal zijn ontworpen voor een goede isolatie. Deze zijn bij diverse bekende leveranciers verkrijgbaar.

Bron: www.milieucentraal.nl

Tags: isolatie, energie, gordijnen