Beruchte energieslurpers
Heb je een onverklaarbaar hoge energierekening? Misschien heb je dan grote elektriciteitsverbruikers in huis, zonder dat je je dit realiseert.
Een gemiddeld huishouden gebruikt jaarlijks 3500 kilowattuur (kWh) elektriciteit. Bij een elektriciteitprijs van 24 cent per kWh (prijspeil 2009), komt de rekening dan op 840 euro. Is je energierekening bijzonder hoog, terwijl je spaarlampen gebruikt, apparaten helemaal uit zet en alleen een volle wasmachine laat draaien? Sta dan even stil bij mogelijke grote energieslurpers, zoals een tropisch aquarium, een elektrische boiler, airconditioning of een sauna.
Het verbruik van apparaten hangt samen met het vermogen. Dat staat vermeld op de apparaten - meestal op de achterkant. Niet alle apparaten staan continu op vol vermogen. Met behulp van een energiemeter kun je nauwkeurig zien hoeveel stroom een apparaat daadwerkelijk verbruikt.
Tips
- Soms is het verbruik van een apparaat moeilijk te schatten, bijvoorbeeld omdat het variabel is. Met een energiemeter kun je het verbruik precies meten.
- Kies bij koelkasten en airconditioners voor een Energielabel A, A+ of A++; daarmee bespaar je energie en verminder je de milieubelasting.
- Airconditioning is niet altijd nodig. Een ventilator is veel zuiniger en verlaagt de gevoelstemperatuur met twee tot vijf graden Celsius.
- Vervang een oude koelkast of vriezer door een nieuw, zeer zuinig model.
- Gebruik een tweede koelkast alleen op dagen dat je veel eten of drinken te koelen hebt.
Hoog of laag vermogen
Hieronder staat een aantal voorbeelden van grote stroomverbruikers. Het verbruik in kilowattuur (kWh) is berekend door het vermogen (uitgedrukt in watt) te vermenigvuldigen met het aantal uren dat het apparaat gemiddeld aan staat, per dag of per jaar. Het vermogen staat meestal vermeld op het apparaat.
Sommige apparaten hebben een variabel gebruik: als ze aan staan wisselt de hoeveelheid elektriciteit die ze nodig hebben. Meestal staat dan het maximale vermogen (het piekvermogen) vermeld. Bij een wasmachine is dat bijvoorbeeld drie kilowatt: dat staat op het typeplaatje. Voor de berekeningen met variabele vermogens, staat hieronder steeds een voorbeeld van het aantal uren dat een apparaat aan zou staan.
Tropisch aquarium
De hoeveelheid elektriciteit die een tropisch aquarium nodig heeft, hangt af van de inhoud van de bak en de watertemperatuur - maar ook van het soort verlichting en van de vraag of het aquarium is afgedekt. Verlichting heeft al gauw een vermogen van 70 watt, en verwarming 200 watt. Maar het licht staat doorgaans hooguit twaalf uur per dag aan; de verwarming doet het vaak ook niet constant.
Als het aquarium een totaal vermogen heeft van 270 watt en twaalf uur per dag energie verbruikt, dan komt dat neer op 3,2 kilowattuur (kWh) per dag. Omgerekend naar een heel jaar is dat 1.168 kWh. Dit aquarium kost per jaar ongeveer 280 euro aan elektriciteit.
Airconditioner
Door de warme zomers worden airconditioners steeds populairder. Er zijn twee soorten: monomodellen en splitmodellen. Een monomodel bestaat uit een apparaat dat de warme lucht via een slang uit een open raam of deur naar buiten afvoert . Monomodellen zijn doorgaans goedkoper (tussen driehonderd en negenhonderd euro), maar verbruiken meer energie omdat ze bijna continu op vol vermogen werken. Dat is nodig omdat er via de opening waar de slang uithangt weer warme lucht naar binnen stroomt.
Een splitmodel airconditioning heeft een binnen- en een buitendeel. Het apparaat schakelt terug naar dertig tot vijftig procent van zijn vermogen, wanneer de ingestelde temperatuur is bereikt. Splitmodellen kosten meestal meer dan monomodellen (tussen vijfhonderd en achttienhonderd euro), maar ze verbruiken minder energie.
De apparaten hebben een vermogen tussen de 800 en 1400 watt. Een airco staat gemiddeld vijftig dagen per jaar tien uur lang aan (vijfhonderd uur per jaar). De grootste stroomverbruikers gebruiken in die tijd 1.750 kWh, omgerekend 420 euro. De zuinigste airco gebruikt voor die periode 400 kWh of 96 euro (prijspeil 2009). Dat is ongeveer hetzelfde als de jaarlijkse kosten voor verlichting.
Energielabel
Ook airco's hebben een energielabel, dat aangeeft hoeveel elektriciteit ze gebruiken en hoeveel geluid ze maken. Kies het liefst airco met energielabel A en een passende capaciteit. Airconditioners met energielabel A gebruiken relatief weinig energie in relatie tot hun koelcapaciteit. Dat betekent dat airco's met een grote koelcapaciteit en energielabel A meer stroom kunnen verbruiken, dan een airco met energielabel B en een kleine koelcapaciteit.
Alternatief
Een zuinig alternatief voor de airco is een ventilator. Verschillende modellen kosten tussen vijftien en honderd euro. Door een ventilator gaat de gevoelstemperatuur omlaag, met twee tot maximaal vijf graden Celsius. Een airconditioner verandert echt de kamertemperatuur: die kan vijf tot tien graden Celsius lager worden.
Het effect van een tafelventilator is dus kleiner; ze hebben dan ook een veel lager vermogen, tussen 25 en 60 Watt. Bij een jaarlijks gebruik van vijfhonderd uur komt dat neer op een energieverbruik van 12,5 tot 30 kWh (3 tot 7 euro).
Wasdroger
Wie een wasdroger heeft, stopt daar jaarlijks gemiddeld bijna 400 kWh aan elektriciteit in, ofwel: elf procent van de elektriciteitsrekening. Wasjes drogen aan een waslijn kost haast geen extra energie; je stookt hooguit ietsje harder vanwege het vocht in het wasgoed. Heb je geen mogelijkheid om was op te hangen, overweeg dan een wasdroger met energielabel A: een warmtepompdroger of een gasverwarmde droger.
Wat een wasdroger precies opslurpt aan energie, hangt af van het type en het aantal droogbeurten per week. Lees meer hierover op Wasdrogers of Trend wasdrogers.
Waterbed
Er zijn drie soorten waterbedden: softside, hardside en lichtgewicht. De hoeveelheid water in de bedden verschilt per type. Daardoor varieert ook de hoeveelheid elektriciteit die nodig is om het water op temperatuur te houden: tussen 200 en 1000 kWh per jaar.
Het precieze energieverbruik van de verschillende soorten waterbedden is helaas niet bekend. Het elektriciteitsverbruik hangt onder meer af van het soort verwarmingselement. Een element met een mechanische thermostaat verbruikt meer energie dan een elektronisch verwarmingselement.
Ter indicatie: gemiddeld gebruikt een waterbed per jaar 734 kWh (of 176 euro) voor het verwarmen van het water. Voor waterbeddeneigenaars is het vaak de grootste energieverbruiker in huis.
Een tweede koelkast / vriezer
Oude koelkasten of vriezers gebruiken aanzienlijk meer energie dan de nieuwe modellen. Het verbruik loopt vooral op wanneer de deuren niet goed meer sluiten.
Oude apparaten gebruiken gemiddeld 250 tot 700 kWh per jaar; omgerekend is dat 60 tot 168 euro. Dat is veel meer dan een nieuwe koelkast. Met A++ label en een vermogen tussen 80 en 180 kWh (afhankelijk van de grootte) kost een nieuwe koelkast tussen 19 en 43 euro per jaar.
Plasma en LCD schermen
De hoeveelheid energie die tv-schermen nodig hebben, hangt af van drie eigenschappen:
- De grootte van het scherm: hoe groter, hoe hoger het energiegebruik. Plasmaschermen zijn doorgaans groter dan LCD-schermen.
- Het type plasmascherm; laat je informeren bij de aanschaf.
- Hoger contrast en helderheid vragen extra energie. Zet daarom de tv niet te licht: het vermogen kan dan honderd watt hoger uitvallen dan bij een minder contrastrijk en verlicht beeld. Jaarlijks kan dat 180 kWh schelen op de energierekening.
Plasmaschermen die 'full HD' zijn ('scherpste beeld') gebruiken tot slot ongeveer 220 watt meer elektriciteit dan 'HD-ready' schermen ('klaar voor een scherper beeld'). Bij LCD-schermen maakt full HD of HD-ready minder verschil.
Het vermogen van een groot plasmascherm varieert van 140 tot 500 watt. Het vermogen in de stand-by stand zit tussen een 0,5 en 5 watt. Om sluipverbruik te voorkomen, kunt u de tv met de uitknop uit zetten, in plaats van stand-by.
Stel dat je een groot plasmascherm heeft: het vermogen is 400 watt, en het verbruik in stand-by is tien kWh per jaar. Het scherm staat dagelijks vier uur aan. Jaarlijks verbruikt het scherm dan bijna 600 kWh, ofwel 144 euro.
Een beeldbuis- of LCD-televisie van veelvoorkomend formaat (beelddiagonaal 32 inch ofwel 81 cm) heeft een gemiddeld vermogen van 125 watt en een stand-by verbruik van 1,3 kWh per jaar. Dat levert bij dagelijks vier uur tv-kijken een rekening op van 46 euro.
Tuinvijver met pomp
Veel tuinvijvers hebben een speciale vijverpomp. Een grote vijverpomp verbruikt tot 500 watt, dat is, als de pomp continu draait, ruim 4000 kWh op jaarbasis . Bij de huidige elektriciteitprijs (prijspeil 2009) komt dat neer op 960 euro per jaar. Een kleine pomp gebruikt ongeveer 10 watt. Dat is bijna 90 kWh per jaar: 21 euro.
Om energie te besparen zijn vijverpompen op zonne-energie een alternatief. Vraag uzelf ook af of een pomp noodzakelijk is. In een natuurlijke vijver is geen pomp nodig. Watervlooien en andere diertjes houden het water schoon. Dit waterleven kan zelfs dood gaan door een pomp.
Elektrische boiler
Een elektrische boiler verbruikt in een gemiddeld huishouden tussen 1900 en 2100 kWh per jaar. Dat levert een energierekening op tussen 456 en 504 euro. Als uw huis geen gasaansluiting heeft, dan kan een zonneboiler een alternatief zijn voor de elektrische boiler.
Elektrische kachel
Een elektrische kachel verstookt tussen de 2000 en 3000 watt. Kachels zonder thermostaat blijven zolang ze aanstaan op vol vermogen werken; kachels met thermostaat schakelen terug, of uit, als de ingestelde temperatuur is bereikt. Als u de kachel zeshonderd uur per jaar gebruikt, is het verbruik1200 kWh en bedraagt de rekening 288 euro.
Sauna
Afhankelijk van de grootte heeft een infrarood sauna voor een of twee personen een vermogen van 1200 tot 3500 watt. Wanneer u de sauna twee keer per week een half uur lang gebruikt, is het energieverbruik 65 tot 180 kWh. Omgerekend naar de energierekening is dat 15 tot 43 euro per jaar.
Whirlpool
Als een whirlpool in huis twee keer per week een half uurtje wordt gebruikt, kost dat tussen 10 en 34 euro aan elektriciteit per jaar.
Stoomcabine
Deze douche met massagestralen heeft een vermogen van ongeveer 3000 watt. Bij een gebruik van tien minuten per dag kost dit jaarlijks 180 kWh, ofwel 43 euro.
Andere grote energieverbruikers
Er zijn nog meer apparaten die het energieverbruik onverwacht kunnen verhogen:
- Close-in boiler
- Automatische massagestoel
- Zonnebank
- Verwarmd buitenbad
- Elektrisch fitnessapparaat
- Elektrische vloerverwarming in badkamer
- Elektrische terrasverwarming
- Pottenbakkersoven
(Bron: Milieucentraal.nl )